Güney Amerika seyahatime 2 haftadan az kaldı. Bavulumu hazırlamaya başlarken, bloğun Güney Amerika seyahati yapmayı planlayan okurları için önerilerde bulunayım istedim. Biliyorsunuz daha önce de Venezuela, Brezilya, Bolivya, Şili, Peru, Ekvator ve Kolombiya’yı kapsayan uzun soluklu bir seyahat yapmıştım. Tabii o zaman işin acemisi olduğum için yanıma o kadar çok eşya almıştım ki seyahatimin ortalarına doğru yanımdaki bavul artık bana yetmediği için Bolivya’dan ikinci bir bavul alıp seyahatime iki bavulla devam etmek zorunda kalmıştım. Aynı hatayı tekrar düşmemek için seyahate çıkmadan önce yanıma neler alacağımı planlamaya başladım.
Öncelikle nasıl bir bavul almalıyız?
Nasıl bir bavul alacağınızı elbette ihtiyaçlarınız, nasıl bir seyahat yapacağınız, nereye hangi amaçla gittiğiniz ve ne kadar kalacağınız belirler. Bizim seyahat yapacağımız bölge Güney Amerika olduğu, uzun soluklu bir seyahat boyunca bir çok ülke gezileceği ve kara yolu, deniz yolu gibi araçlar kullanılacağı için önceki deneyimlerimi de göz önüne alarak, kendimce size önerilerde bulunmak istiyorum.
Size seyahatiniz için bir tane günlük kullanım için sırt çantası bir tane de bavul almanızı tavsiye ediyorum. Sırt çantası eğer yanınızda Laptop ya da Netbook olacaksa onları taşımaya uygun muhafaza kısmı olan çantalardan olsun. Sırt çantanızı uçakta yanınıza alacağınız için ölçüleri 55x40x20 cm’yi geçmemeli. Sırt çantasında dikkat edeceğiniz en önemli nokta dikişleri. Pasaport, fotoğraf makinası, cüzdan, bilgisayar gibi sürekli yanınızda bulunmasını istediğiniz şeyleri sırt çantasına koyacağınız ve bu sırt çantası seyahatiniz sırasında adeta vücudunuzun bir parçası haline geleceği için, eğer belirli bir kalitenin altında çanta alırsanız, yol sırasında dikişleri sürekli patlayacağı için başınızı ağrıtacaktır.
Fotoğrafta benim geçen seyahatimde kullandığım çantayı görüyorsunuz. Cat marka bu çantayı İzmir’den 25 dolar civarında bir fiyata almıştım. Üç ana bölüme sahip bu çantanın en öndeki küçük bölümün içinde Kalem, anahtar, bozuk para, diş macunu ve fırçası koymanız için fermuarlı ve fermuarsız cepler var. Daha büyük olan ortadaki kısımda Pasaport, Laptop bataryası, not defterleri vs. yerleştirebileceğiniz iki küçük 1 büyük cep var. En arkadaki büyük bölümde ise kalın elyaf benzeri bir malzeme ile yapılmış laptop muhaza bölümü ve eşyalarınız koymanız için büyükçe bir lan var. Çantanın sırtınıza değen kısmında ve omuz askılarının altında bulunan gözenekli pofuduk kısımlar hem vücudunuzun terlemesini hem de askıların omuzlarınızı acıtmasını engelliyor. Çantanın bir diğer olumlu özelliği ise omuz askılarının kalın olması. bu sayede vücudunuza binen yük tek bir noktaya değil daha geniş bir alana yayılıyor ve canınız acımıyor. Çantanın dışında, iki tarafta da şeritler var, bunlara su şişesi, yağmurluk, terlik, ayakkabı vb. koyabiliyorsunuz. Sizin de alacağınız çanta buna benzer bir çanta olsun. Zira günü birlik seyahatlerimizde ve şehir içi gezilerimizde büyük bavulumuzu yanımıza almayıp ihtiyaç duyacağımız şeyleri bu tip bir çantaya koyup dışarı çıkıyoruz.
Büyük bavula gelirsek; hani şu dağcı çantası (backpack) denilen çantalar var ya, onları kesinlikle tavsiye etmiyorum. O tip çantaların iki dezavantajı var; çoğunlukla çuval şeklinde bir yapıya sahip olduğu için bu tip çantalardan özellikle bavulun alt kısımlarındaki eşyalarınızı çıkarmak zulüm. Yolculuk sırasında atıyorum üşüdünüz ve hırkanızı çıkartacaksınız, hadi bakalım bütün çantayı boşalt hırkayı çıkar. gerçekten çok zor oluyor. Ülkeler arasında karayolu ile sınırları geçerken de dert bu tip çantalar. Mesela Brezilya sınırında bavulunuzu didik didik ediyorlar. Sınırdaki güvenlik elemanı bu tip dağcı çantalarında bavulun içini göremediği için bütün eşyalarınızı dışarı çıkartıyor. diğer dezavantajı ise bu çantalarla yürümek. İlk 10 dakika pek sorun olmuyor ama sonra çanta omuzunuzu kesmeye başlıyor, beliniz ağrımaya başlıyor. Hele hava da sıcaksa bu çanta ile yaptığınız yürüyüşlerde, omuzlarınızda 3-4 gün geçmeyen isilikler yaralar çıkıyor . Bir de zaten küçük sırt çantanız var, eğer dağcı çantasını sırtınıza koyarsanız diğer çantanızı nereye koyacaksınız?
Ben size klasik omza asılan tekerlekli bavulları tavsiye ediyorum.
Yukarıda fotoğrafını gördüğünüz çantayı İzmir’de bir hipermarketten almıştım. Yanlış hatırlamıyorsam 20-30 lira civarında bir para vermiştim. Çöl, nehir, dağ bana mısın demedi çok da işimi gördü. Çanta omuza asılabiliyor, bir tarafında iki tekerlek var diğer tarafında ise istenildiği zaman dışarı çıkartılabilen plastik bir tutamak. bu sayede istediğiniz zaman tutamağı çıkartıp hiç eğilmeden çantayı sürükleyebiliyorsunuz. Bu tip çantaların en avantajlı yanı bavulun en dibinde yer alan bir eşyanızı bile bavulun içindekileri boşaltmadan çıkartabilmeniz. Sınır geçişlerinde de görevli çantanın içini herşeyi boşaltmadan görebildiği için rahat ediyorsunuz. Bir yerden bir yere yürürken tekerlekli olması sizi çok rahatlatıyor. “Dağda, bayırda yürümez ki bu çanta” dediğinizi duyar gibiyim. Neden dağa bayıra çanta ile çıkasınız ki? Atıyorum Cusco’dasınız ve Machu Picchu’ya dağ bayır inka yollarından yürümeyi planlıyorsunuz. yanınızda dağcı çantası olsa bile , neden dağcı çantanızla yola çıkasınız ki? İhtiyacınız olan şeyleri küçük sırt çantanıza koyup, dağcı çantanızı emanethane, kaldığınız otel ya da ev veya inka yolu için anlaştığınız acente gibi bir yere bırakıp öyle çıkın yola. Siz deli misiniz sırtınızda 20 kilo yükle dağ bayır dolaşasınız? Ha ama dağa çıkmak, çadırla konaklamak ya da otostop ile dolaşmak için Güney Amerika’ya gidiyorsanız ona bir şey demem. Güney Amerika’da otobüsle seyahat edecekseniz dağcı çantası gerçekten anlamsız olur. Seyahatim sırasında bazen bazı avrupalı gezginler ile gezdiğim oldu, ben tıkır tıkır bavulumu sürüklerken, sırtındaki dağcı çantası yüzünden ağlayanları gördüm. Cidden işkence aracı gibi o çantalar.
Şimdi gelelim bavullara neler koyacağız. Mümkün olduğunca az şey koyun. Unutmayın ki gideceğiniz yer Türkiye’den çok daha ucuz ve istediğiniz her şeyi orada da bulabiliyorsunuz. O yüzden ihtiyaçlarınızı, ihtiyaç duyduğunuz zaman alın boşu boşuna türkiyeden yanınıza yük yapıp götürmeyin. Atıyorum Güney Amerika’da istediğiniz ülkeden taş çatlasın 2-3 dolara tişört alabilecekken neden yanınıza 10 tane tişört alıp kendinizi yorasınız ki? Pantalon, tişört gibi şeylerden mümkün olduğunca az alın yanınıza. İç çamaşırı ve çorap ise mümkün olduğunca fazla olsun.
Benim size tavsiyem giyecek olarak yanınıza 3-4 tişört, 1 sweatshirt, 2 pantalon (kargo tipi olursa daha iyi), yandan cepli 2 şort almanız.
Gideceğiniz yer çok sıcak o yüzden kalın bir şeyler almanıza gerek yok. Soğuk ile Bolivya’da, Şili’nin ve Arjantin’in güneyinde karşılaşacaksınız. Bir de Güney Amerika genelinde otobüslerde klimaları donduracak derecelerde açıyorlar işte o zaman üşüyorsunuz. Otobüsün içinde tirtir titriyorsunuz. O yüzden size yanınıza hırka gibi bir şey almanızı tavsiye ederim, polar yelek türü bir şey de olabilir. Otobüslerde çok işinize yarayacaktır. Ama palto, ceket,kazak gibi şeyleri Türkiye’den alıp gitmeyin derim. Bolivya ve Peru’da alpaka yününden çok ucuza ceketler, bereler, eldivenler satılıyor. Güney kutbuna doğru gitmeden önce Bolivya’ya gidip kışlık alışverişinizi oradan yapın. Hem döndüğünüzde Türkiye’de de kullanabileceğinizAlpaka yününden çok ucuza güzel şeyler almış olursunuz, hem de seyahatiniz sırasında tropikal yerleri dolaşırken boşu boşuna kışlık malzemelerin hamallığını yapmamış olursunuz.
İnce bir yağmurluk kesinlikle bavulunuzda bulunmalı. Tropikal bir bölgeyi geziyorsunuz ve yağmurla çok karşılaşacaksınız.
Ha elbette mayo almayı unutmayın, bol bol denize gireceksiniz.
Sürekli kullandığınız ilaç, kozmetik malzeme türü şeyler varsa ve onları orada bulamayacağınızı düşünüyorsanız elbette yanınıza alın ona bir şey demem. Ama atıyorum kullandığınız diş macunu sıradan bir diş macunu ise gidip en büyük boyunu almayın. Türkiye’deki markaların neredeyse tamamı orada da satılıyor en küçük boy diş macunu alın bitince oradan alırsınız. Şampuan, sabun ..vs. için de aynı şey geçerli.
Güneş kremi, nemlendirici ve sinek kovucu sprey kesinlikle yanınızda bulunsun.
Devam Edecek…
Önceki yazı
Brezilya’dan Bolivya’ya Amazon Rehberi
Sonraki yazı
İlk sponsorlarım Kunthar ve Yalçın Aydın
23 Responses to Güney Amerika için nasıl bir bavul hazırlayalım
Hele bir bitir de sorularım olacak panpa.
@kunthar: Yazıda bahsettiğim ülkeler hakkındaysa soruların şimdi de cevaplayabilirim.
gezme isteği artıyor insanda okuyunca. istanbuldaki fakirler için gidilebilecek yerler için de boş bir zamanınızda yazı bekliyorum malum insanın okuyunca ağzı sulanıyor :). şimdiden iyi yolculuklar.
İyi dilekleriniz için teşekkür ederim @gez gör arpa. İstanbul için daha gitmemiş olanlara Kariye diyorum; http://www.kultur.gov.tr/TR/belge/1-40603/eski2yeni.html
öncelikle belirtmem gerekir ki sizin yerinizde olmak isteyen yüzlerce belki binlerce kişi vardır verdiğiniz yararlı bilgiler içinde ayrıca teşekkürler. ben 15.01.2012’de Brezilya’ya gideceğim oradan Bolivya’ya gidip yaklaşık olarak 20 gün kalıcam, siteden çok yararlı bilgiler edindim lakin bu aşı meselesini anlayamadım yani zorundamıyız “Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü”nde zorunlu diyor ya da gelirken oradan yaptırın diyor ama siz görmüş geçirmiş biri olarak yola çıkmadan önce ‘tüm yolculuk’ hakkında başından sonuna kadar neler yapmamız gerekir, bizim için ne gibi bir öneriniz olabilir.
Mustafa aşı konusunda önceden yazmıştım isterseniz bir inceleyin http://www.yarbanabiryolculuk.com/2012/01/seyahate-cikmadan-once-hangi-asilari-olalim/ Aşı olarak yalnızca Sarı humma aşısını vurdurmak zorundasınız diğerleri zorunlu değil ama bence onları da vurdurun. Brezilya’ya Türkiye üzerinden giriş yaptığınızda size aşı sormazlar ama Bolivya dönüşü Brezilya sınırında kesin aşı karnenizi soracaklardır. Siz yukarıda linkini verdiğim yazıyı okuyun, eğer aklınızda soru işareti kalırsa tekrar konuşalım. Bu arada ben de 16 Ocak’ta Brezilya’ya uçuyorum ve oradan Bolivya’ya geçeceğim. Haberleşmeye devam edelim bakarsınız oralarda yolumuz kesişir.
aşı işini hallettim çarşamba günü Ankara’da yaptırıcam maalesef Konya’da sağlık merkezinin herhangi bir şubesi yokmuş o yüzden orada halledeceğiz. umarım sizinle karşılaşırız bunu çok isterim, ben öncelikle Sao Paulo oradan Santa Cruz’a geçicem ama ne yazık ki 7 Şubat’ta geri dönüyorum. gönül ister ki bir ömür geçirebilsek, bakalım gelecek ne getirecek. gracias por todo..
Oradayken haberleşelim, umarım görüşebiliriz.
umarım, tecrübelerinize ihtiyaç duyacağım :)
Koray merhabalar, sana bişey sorcam ama, sen para işini nasıl hallettin yanında mı götürdün yoksa bankamatikler aracılığı ile mi? şimdi ben banka ile görüştüm yurtdışında banka kartlarını kullanamazsınız diyor parayı yanıma almakta istemiyorum nasıl yapabiliriz?
Eğer banka kartınızda Visa Electron ya da Maestro amblemi varsa dünyanın her yerinde alışveriş yaparken ve bankamatiklerde para çekerken kartınızı kullanabilirsiniz. Bazı bankalarda yurtdışı kullanıma kapalı olabiliyor banka kartları, bankanızla görüşüpyurtdışı kullanıma açtırabilirsiniz. Ben Moneygram ve Western Union’u tavsiye ederim. Paranızı Türkiye’de bir tanıdığınıza bırakın, yanınızda 1000 dolardan fazla para olmasın. İhtiyaç duyduğunuzda Türkiye’deki tanıdığınız size Western Union ya da Moneygram üzerinden istediğiniz miktarı göndersin.30 sn’de para size ulaşıyor. Bir tek Venezuela bu konuda sorunlu. Yakında Venezuela ile ilgili yazı yazıp bu konuyu ayrıntılı anlatacağım
çok teşekkür ederim ben yanıma 500 dolar aldım umarım orada herhangi bi problem yaşamam hesap kartımda var olmadı dediğiniz gibi tanıdık vasıtasıyla parada gönderilebilir, çok teşekkür ederim benim yolculuk yarın sabah başlıyor inş. hayırlı ve güzel bir youlculuk bizlerin olsun verdiğiniz bilgiler için teşkkür ederim umarım orada da haberleşip görüşebiliriz.
Mustafa, siz oradayken kesin haberleşelim, yollarımız kesişirse ne güzel olur.
Koray kusura bakmayin ben size daha once burada internet bulmak umdugumdan daha zor oldu :) yolumuz kesirse harikulade olur tabii ki cok isterim. ben Santa Cruz – Bolivya’dayim 6 subata kadar sonrasinda donus basliycak benim icin size numarami vermek istiyorum ama numarami bende bilmiyorum, blogu daha sik ziyaret edicem buradan haberlesebiliriz umarim, yolculugunuzda size kolayliklar diliyorum hasta luego.
Koray merhabalar ben numarami ogrenebildim sonunda 768 919 32, eger Santa Cruz’a yolunuz duserse ararsiniz ya da aramak istrediginiz herhangi bir yerden gorusmek uzere esenlikler diliyorum size..
Ben de Santa Cruz’dayım Mustafa. Dün seni aradım ama telefonu açan olmadı. Birazdan tekrar arayacağım.
Santa Cruz’da olmaniza gercekten cok sevindim ama telefonun caldigini hatirlamiyorum simdi cagrilara baktim 334 324 32 bu numara var bunu da hatirlamiyorum inan, gorusmeyi cok isterim ararsaniz tekrar sevinirim ya da bana numaranizi verirseniz ben arayabilirim gorusmek uzere
Ben şubat ayının ilk haftası gibi venezuelaya gitmeyi planlıyorum.daha önceden hiç bir yurt dışı tecrübem yok.Venezuela insanlarının yaklaşımları nasıl? Venezuelaya giriş yaparken güvenlikte problem çıkarıyorlarmı? Venezuelada doları sadece havalimanından ülkeye giriş yapmadan öncemi bozdura biliyoruz? birde otobüslerin gidiş güzergahları ve bilet işini nasıl hallede bilirim?
Nihat, merhaba.
Venezuelalılar da diğer Güney Amerikalılar gibi çok sıcak ve dost canlısı. Ben önceden Caracas havalimanından hava yolu ile, Maracaibo tarafından da karayolu ile giriş yapmıştım. Ne havalimanında ne de sınır kapısında hiç ama hiç sorun çıkartmıyorlar. Zaten neredeyse bütün Güney Amerika ülkelerinde Türkiye pasaportu, herhangi bir Avrupa ülkesi pasaportundan daha değerli. Türkiye’den gelenleri herkes çok ama çok seviyor ve her türlü kolaylığı gösteriyorlar. Venezuela’da dolar bozdurma işine gelince bu biraz çetrefilli, bununla ilgili özel bir yazı yazacağım. Ama şunu söyleyeyim, Döviz büroları ve bankalarda doları çok ama çok ucuza bozdurursun.Size tavsiyem havalimanında çıkış kapısına doğru yürürken şaşkın şaşkın bakınmanız. Hemen yanınıza bir karaborsacı yaklaşıp dolar bozdurmak isteyip istemediğinizi soracaktır. O karaborsacıya 100 dolar bozdurun. Daha sonra şehir merkezinde gerçek fiyatı öğrenip daha doğru oranlarda bozdurursunuz. Ama kesinlikle döviz bürosu ve bankalarda bozdurmayın. Şöyle söyleyeyim ben gittiğimde bankalar ve döviz büroları 1 dolar karşılığı 2 bolivares veriyorlardı. Ama karaborsada 1 doları 6 bolivares olarak bozduruyordunuz. Yani fark çok büyük.
Seyahat amacınızı bilmiyorum ama Güney Amerika’ya ilk gelişinizse ve İspanyolcanız iyi durumda değilse size Caracas’ta fazla oyalanmamanızı tavsiye ederim. İspanyolca bilmeyen ve Güney Amerika’yı tanımayan bir insan için Caracas gerçekten tehlikeli. Eğer amacınız gezmek, dil öğrenmek vb.. ise havalimanından doğrudan otobüse atlayıp terminale gidin oradan Merida otobüslerine binip ertesi sabah Merida’ya varın. Orası bizim İzmir’e benzeyen bir öğrenci şehri ve fazlası ile güvenli. Ucuz fiyata hostel (Venezuela’da Posadalar var oldukça ucuz) , dil kursu bulabilirsiniz.
merhaba Koray bey ,Ben Murat
Şuan ekvatordayım ,Burdan Brezilya ,Uruguay ve Arjantine geçmeyi planlıyorum.Siz hala güney americadamısınız *
Ben şu an La Paz’dayım ve bu hafta Peru’ya geçmeyi düşünüyorum.
Selamlar;
Ben de aralık ayında uzun bir yolculuğua çıkacağım hangi havayollarını tavsiye edersiniz, artık bilet almam gerekiyor.
sevgiler
Paşa
Merhaba,
Size şimdiden iyi yolculuklar diliyorum. İşin doğrusu havayolu şirketleri ile ilgili çok detaylı bilgiye sahip değilim. Benim için en iyi havayolu şirketi, en ucuz fiyat veren havayolu şirketi olmuştur her zaman :)