Biliyorsunuz Güney Amerika’da Peru, Guyana ve Surinam dışında bizden vize isteyen ülke yok. Orta Amerika’ya çıkınca da vize isteyen ülke olarak Panama karşımıza çıkıyor. Daha yukarıda ise Meksika. Meksika ve Panama vizelerini almak gerçekten zor. Bağışlar artar da seyahatim Orta Amerikaya uzanırsa oradaki vize maceralarını da ayrıntılı olarak bloğa yazarım.
Gelelim Güney Amerika’ya, Peru, Surinam ve Guyana vize istiyor demiştim. Surinam ve Guyana’ya gitmek bana pek gereksiz geldiği için nasıl vize alınır konusu ile ilgili bir girişimde bulunmadım. Surinam ve Guyana’nın aksine Macchu Picchu, Nazca ve Amazon bölgesi ile Peru gezginlere bir çok farklı alternatif sunan büyülü bir ülke. Güney Amerika’ya geldiğinizde kesinlikle gitmeniz gerekiyor.
Peru vizesini eskiden Türkiye’den doğrudan alamıyordunuz. Yanlış hatırlamıyorsam İtalya’daki Peru Konsolosluğu ile yazışıp vize işlemlerini tamamlıyordunuz. Ama artık Türkiye’de Peru Konsolosluğundan doğrudan vize almak mümkün sanırım. Yani seyahate çıkmadan önce eğer seyahatiniz gayet planlı bir seyahat ise yani hangi tarihte hangi ülkede olacağınızı kestirebiliyorsanız vizenizi Türkiye’den alabiliyorsunuz. Ama duyduğum kadarı ile bayağı kırtasiye işi yaptırıyorlarmış İstanbul’daki Perulular.
Ya benim gibi gayet plansız programsız bir seyahat yapıyorsanız, rüzgarın yönüne göre gideceğiniz yerlere karar veriyorsanız ne yapacaksınız? Sonuçta İstanbul’da vize aldığınızda 10 yıllık çok girişli vize vermiyorlar. Size 1 aylık hadi tipinizi beğendiler 3 aylık vize verecekler. Bu da sizin bütün seyahatinizi aldığınız vizeye bağımlı hale getirecek.
İşte benim durumumdaysanız yapacağınız şeyi söyleyeyim. Komşu bir ülkedeki Peru Konsolosluğuna gidip vize alacaksınız. Ben bugün Bolivya’dan vizemi aldım. Size de nasıl alacağınızı anlatayım.
La Paz’da bildiğim kadarı ile Peru’nun bir Büyükelçiliği iki tane de konsolosluğu var. Büyükelçilik vize işlerine bakmadığı için konsolosluklara gitmek zorundasınız. Konsoloslukların biri El Alto’da diğeri ise La Paz merkezde. El Alto’daki konsolosluğa gitmenizi hiç tavsiye etmem. El Alto’daki konsolosluğa çoğunlukla gelir durumu düşük Bolivyalılar gittiği için tatsız bir Ziraat Bankası tecrübesi yaşayabilirsiniz. Sizi küçümseyen, üstten bakan görevlilere dert anlatmak kolay değil. Nitekim El Alto’daki konsolosluğa gidip bir hafta vize için uğraşan arkadaşlarım oldu.
O yüzden biz La Paz merkezdeki konsolosluğa gidiyoruz. Kaldığınız otel merkezi bir yerdeyse yürüyerek gitmek bile mümkün. Yukarıdaki harita’dan adresi görebilirsiniz. Av. 6 de Agosto üzerinde Edificio Hilda isimli binanın 4. katı Peru Konsolosluğu. Bolivya standartlarına göre görkemli olan bu binayı görünce hemen tanıyacaksınız. En kötü ihtimal bir taksiye binin 8 Bs yani 1.1 dolar karşılığı binanın önünde inin.
Öncelikle Bolivya’daki Konsolosluk görevlileri size “Neden kendi ülkendeyken almadın vizeyi? Biz veremeyiz.” diye sorun çıkaracaktır. Sorun çıkaracaklarını bildiğimiz için hazırlıklı gitmenin avantajına sahibiz. Konsolosluğa danışmak için kesinlikle gitmiyoruz. Eğer bu şekilde gidersek sizi 2-3 gün uğraştırırlar. Ha yine vize veriyorlar ama Türkiye’deki konsolosluk ile iletişim kurmak, bir sürü dert anlatmak zorunda kalabiliyorsunuz. O yüzden tüm belgelerimizi hazırlayıp son vole için konsolosluğa gidiyoruz. Siz hazır dosya ile gidince adamlar gözle görülür biçimde yumuşuyorlar.
Nedir Belgeler?
*Öncelikle 2 tane vesikalık fotoğraf. Arka fon beyaz renk olacak.
*Türkiye’den Güney Amerika’ya aldığınız gidiş-dönüş uçak biletinin fotokopisi
*Bir tane kimlik fotokopisi (ne olur ne olmaz diye- ki bende çok işe yaradı)
*Pasaport fotokopisi (Bolivya’ya giriş damganızın olduğu sayfayı ve pasaportun ilk 4 sayfasını)
*Bir tane otel rezervasyonu çıktısı (garanti olsun istiyorsanız Loki Hostel ya da Adventure Brew hostel gibi hem Bolivya’da hem de Peru’da şubesi olan bir hostele gidip vize almam için rezervasyon konfirmasyonuna ihtiyacım var deyin benim gibi ve nur topu gibi damgalı, ıslak imzalı bir rezervasyon belgesi sahibi olun)
*Peru için otobüs bileti fotokopisi (Normalde istiyorlar ama hiç gerek yok. Ben “vizeyi daha almadığım için otobüs biletini de almadım, vizeyi alınca gidip alacağım” dedim. sorun çıkmadı)
Yukarıda saydığım fotokopileri ve belgelerin orjinallerini güzel bir dosyaya koyup konsolosluk görevlisi “kendi ülkenden alsaydın biz veremeyiz” diye çemkirmeye başladığında en kibar halinizle ” Ben güney Amerika turuna çıktım, Peru’ya ne zaman gideceğim belli olmadığı için vizeyi Türkiye’den almadım. Şimdi eğer Nazca ve Macchu Picchu’ya gidemezsem çok üzülürüm. Bakın tüm belgelerimi hazırladım, lütfen bana yardımcı olun” dediğinizde, adam hemen babacan bir tavra bürünüp başınızı “ah evladım” diye başınızı okşayacak forma giriyor. İşin büyüsü hazır dosyada.
Konsolosluğa ya sabah ya da öğleden sonra saat 2’de gidin. Yukarıdaki gibi adamı yumuşattığınız zaman adam size küçük bir kağıt verecek ve bankaya 30 dolar para yatırmanızı söyleyecek. Kağıdı alıp hemen yan sokaktaki Banco Credito’ya gidip paranızı yatırın. Banka dekontu ile konsolosluğa döndüğünüz zaman size verilen iki belgeyi doldurunca işlemleriniz de bitmiş oluyor. Son olarak konsolosluk görevlisi sizi kapının arkasına astığı beyaz bez parçasının önüne oturtup fotoğrafınızı çekiyor ve işaret parmağınızdan parmak izinizi alıyor.
Doldurduğunuz form ve parmak izi sayfasını da hazırladığınız dosyaya ekleyip pasaportunuzla birlikte konsolosluk görevlisine teslim ediyorsunuz. Ertesi gün saat 3’te pasaportunuz vizelenmiş, pullanmış şekilde elinizde. Ver elini Macchu Picchu.
Yukarıda kimlik fotokopimi de götürdüğümü yazmıştım. Merak edenler olacaktır, ne işe yarıyor kimlik fotokopisi, diye. Biliyorsunuz önceden Paraguay’da sel felaketi yaşadığımı anlatmıştım. Selden ıslanan pasaportum, pasaport olmaktan çıkmış üzerindeki fotoğraf benden çok bir dağ trolüne benzer bir hal almıştı. Bu pasaporta kesin vize vermezler deyip, ne olur ne olmaz diye kimlik fotokopimi de çekip yanıma almıştım. Nitekim adam hazır dosyamı gösterdiğimde yumuşayıp işlemleri yapmayı kabul ettikten sonra işlemlere başlamak için pasaportumu eline aldığında ilk tepkisi “bu pasaporttaki fotoğraf tanınmayacak halde, bunun sen olduğunu bilemeyiz ki? İstesek de yapamayız işlemlerini.” olmuştu. Adama kimlik fotokopimi gösterip “bakın yanımda kimliğimi gösterecek başka resmi belgelerim de var. Paraguay’da sel felaketinde ıslandı pasaportum. Lütfen sorun çıkarmayın, Peru’daki türk büyükelçiliğine gittiğimde yeni pasaport çıkartacağım.”dedim.
Velhasıl pasaportum tanınmaz halde olmasına rağmen vizemi bugün itibarı ile aldım. Kısacası bence Türkiye’de vize işlemleri için hiç uğraşmayın, öyle ya da böyle Bolivya’daki Peru Konsolosluğundan 1 günde vize almak mümkün.
Önceki yazı
Bolivya Duvar Sanatı Bölüm II
Sonraki yazı
Güney Amerika’da rüyasında sebze gören gezgin
12 Responses to Bolivya’dan Peru vizesi almak
subat 2010 da peru vizesi almak icin bolivya / la paz’da yukarıda fotografı olan binaya gitmistim.Konsolosluk personelinin davranıslarının hicte kibar olmadıgı dogru.Ama oyle bir ulkede yetismisiz ki, bu davranısları bize kabullendirmeleri cok zor.Baktım ki konsolosluk personeli ispanyolca bilmedigim icin benim islemlerimi surekli sallıyor, yuksek sesle tartısmaya basladım.Gurultumuzu duyarak yanımıza gelen bir beyefendi ingilizce “ben buranın en yetkili personeliyim, sorun nedir” diye sordu.Durumu anlattım, Istanbul ve ozellikle sultan ahmet cami hayranı oldugunu soyleyen fransız kokenli amir vize islemlerim ile bizzat ilgilendi.Bir yandan evraklarım hazırlanırken, bir yandan istanbul muhabbeti yaptık.
Guney amerika turuna cıkacak olan arkadasların ihtiyac duymaları halinde brezilya,uruguay,arjantin,sili,bolivya ve peru gezi notlarımı paylasmaktan memnun olurum.Mail adresim ozvanserhat@yahoo.com
Siteye emegi gecenlere tesekkurler
Selam Koray, hala La Paz’da mısın? Ben bu sabah Adventure Brew BB’ye giriş yaptım. Benim de niyetim Peru’ya gitmek. Belki işe yarar diye sabahtan beri Türkiye elçiliğini arıyorum. İnternetteki adreslerinde kapı duvar. Şimdi ümidi kesip hostele dönüp, “bolivya” “türkiye” “elçilik” filan yazarak”google” etmiştim ki senin blog ile (ve Bolivya’dan Peru vizesi alma başlığıyla) karşılaştım. Buralardaysan ve azıcık vaktin varsa görüşüp tanışmak isterim. Mümkün olmazsa da sana hayırlı yolculuklar diliyorum. Her şey gönlünce olsun! :)
Koray selam,
yazayım şanım yürüsün hem de buradan da selam sarkıtmış olayım :) fotoğraflar ve bilgiler için teşekkürler. peki diyelim uçak biletin yok güney amerikaya uçakla gitmediysen ille de uçak bileti şart mı?
Merhaba, Uçak biletini Memleketinize dönmenizin kanıtı olarak istiyorlar. Eğer Türkiye’den uçakla gelmemişseniz ve uçak biletiniz yoksa, Peru’dan ayrılacağınızı garantileyen bir otobüs bileti ya da uçak bileti de işinizi görür. İşin doğrusu olmazsa olmaz bir şey değil. Hiç bilet göstermeden de alabilirsiniz vizeyi. Mesela normalde PEruya gidiş biletinizi de istiyorlar ama ben bilet falan götürmedim.
Merhaba, uzun zamandır hem meraklı bir gezgin hem de bir meslektaşınız olarak bloğunuzu takip ediyorum. Konuyla ilgili yazınızı uzun zamandır bekliyodum ve siz tam bu yazıyı yazdığınız gün ben Sao Paulo daki Peru konsolosluğuna vize icin başvurumu yapmıştım.Aynı akşam yazınızı okuduğumda çok heyecanlandim ama buraya yazmak icin sonucu bekledim.Yaklaşık 2 aydır Sao paulo dayım, Türkiye ye dönmeden önce kısa bir seyahat yapmayı planladım Bolivya ve Peru’ya. Fakat bu vize meselesi biraz can sıkıcıydı. Bütün forumlarda ve diğer gezginlerin sayfasında da La Paz’dan kolay alındığı yazıyordu ama benim fazla zamanım yoktu La Paz’da vize işlemlerini yapabilmem icin ya da riske atmak istemedim diyelim.Şimdi ben de bu vize maceramı hem sizinle hem de okurlarınızla paylasmak istiyorum; ilk olarak konuyla ilgili bilgi almak icin konsolosluğun web sitesine girdim.Brezilya’da oturma izni olmayanlar icin maalesef rezervasyon yeterli degildi, seyahatin satın alınmış olmasını talep ediyorlardı. Tabii bu bilgi benim icin müthiş bir hayal kırıklığıydı çünkü benim uçak biletini almak gibi bir lüksüm yoktu, bileti alıp vizeyi alamadığım taktirde param yanıyordu ya da saçma sapan bir destinasyona uçmak zorunda kalacaktım.Kaldiki ben seyahatimi Bolivya uzeinden yapmayi planliyorum.Neyse, bunlar dısında kredi kartı fotokopisi ve 1 adet fotograf isteniyordu. Ben tüm bunlara rağmen elimde bir yığın ucak- otel rezervasyonu ve en onemlisi Turkiye’ye dönüş biletim ile 16 Mart ta konsolosluğa gittim. İlk söylenen oturma izni olmayanlara burda vize verilmediğiydi, ama konuyla ilgili sayfalarında bilgi olduğunu ve buna istinaden başvuruda bulunmak istediğimi söyledim. Sonuç olarak islem yapmayi kabul ettiler ve evraklarımı konsolosun inceleyeceğini ve en geç bir hafta icinde bana haber vereceklerini söylediler.Aradan bir hafta gecti baktım ses seda yok, en sonunda ben gidip kendim soriyim dedim. Gittim ve durumumu merak ettigimi soyledim; bir baktım ki ben sormasam daha bir hafta daha beklerim. Neyse bekle biraz dediler sonra beni bir odaya aldılar. Ve konsolosla görüştüm. Konsolosumuz benim niye gitmek istediğimden çok Brezilya da ne yaptığımla ilgilendi. Tatil dedim, aklımda Peru’ya gitmek gibi bir şeyin olmadigini, sonradan geliştiğini ve sadece Machu Picchu’yu görmek istediğimi 4-5 gün kalmayi planladığımı söyledim, mesleğimden bahsettim falan.Peru’ya uçak biletini niye almadığımı, sadece rezervasyon yaptırdıgımı sordu ben de alsaydım ve vize alamasaydım biletimin yanacagini söyledim. Özet olarak kendisi Brezilya da geçirdiğim günlerle ve Türkiye’ye dönüş tarihimle daha cok ilgilendi diyelim. Sonra beni gecen hafta benimle ilgilenen sempatik kıza yönlendirdi, ama o kizcagiz yerine canavar bir hemcinsim gelmisti; pasaportun sayfasında damgayı gordum vizeyi almıştım ama hanimefendi bir bana bir pasaporta bakıyor, yerinden kalkıp içeri gidiyor sonra gel diyor sonra bekle diyip tekrar gidiyor resmen bana psikolojik linç uyguluyordu. Sonra beni böyle ardiye gibi izbe ve havasiz, sadece bir bilgisayarın olduğu ufak bir odaya aldı. Bilgilerimi girdi sisteme, imzam ve parmak izim alındıktan sonra, fotografımı çekti.Boylelikle vize maceramı sonlandırdım, bu deneyimi burda paylaşmak istedim çünkü genel olarak internetten edindiğim bilgi Peru’nun vizeyi sadece seyahat tarihleri icin verdiği, ne bir gün eksik ne bir gün fazla vize vermediğiydi.Neyse sonuc olarak elimde kapı gibi bir sene geçerli, çoklu giriş çıkışlı 15 günlük vize var, çok mutluyum.Olaki Brezilya’ dan Peru icin vizeye başvurmayı düşünenler vardır, kendi çabalarıyla minimum bir haftayı hesaplasınlar, konsolosluğa kalsaydı bu is daha uzar giderdi, pek sallamıyorlar vize işlemlerini.
Size iyi yolculuklar, bir gün karsilasabilmek dileğiyle..
Sizin de bayağı maceralı olmuş Peru vizeniz. İletişimi koparmayalım belki Peru’da karşılaşırız :)
Adaş merhaba
Kıçı kırık Peru’luların yaptığına bak!Bürokrasi ülkesi İtalya bile bu kadar değil.
Bir keresinde Polonyalı bir kız olay çıkarmıştı nedeni ise kapıda vize alıyor olması!Vizesiz girmesi gereken bir gelişmekte olan bir ülke olması.
Dostane T.C Dış Politikası
Bu gidişle bir Güney Amerika uzmanı olarak döneceksin memlekete :)
Koray merhaba, bende yakında Arequipa!ya yola çıkacağım. Tabi yazılarını ve arkadaşların karşılaştıkları durumları okudum,hepiniz sağolun biraz bilgim oldu. Bende La Paz istikametinden vize alma şansını deneyeceğim, bu arada Arequipa’da iş açma durumu ile ilgili bilgin var mı?
Merhaba Akın, La Paz’da yazıda yazdığım belgeleri hazırlayıp konsolosluğa giderseniz rahat rahat vizenizi alırsınız. Eğer yanınızda kredi kartı, Atm kartı gibi kartlar varsa işinizi garantiye almak için onlarında fotokopisini çektirip dosyaya ekleyin. Vize isterken görevli size kaç güne ihtiyacınız var diyecek. Aman diyeyim sakın “10-15 gün demeyin. Eğer öyle derseniz doğrudan 15 günlük vize verip geçerler. bir arkadaşa öyle yaptılar. Nazca, amazonas, cusco, Machu Pichu ve Puno gibi yerleri gezeceğinizi, minimum 1 aya ihtiyacınız olduğunu söyleyin ki daha uzun süreli vize versinler.
Arequipa’ya gelince; şanslısınız ki ben şu an Arequipa’dayım ve burada bir türk restorantı zinciri açmış bir arkadaşla daha dün akşam söyleşi yaptım. Bugün yarın blogta yayınlayacağım. Yazıda o arkadaşın iletişim bilgilerini de koyacağım. 20 senedir burada yaşadığı ve ticaret yaptığı için konuya oldukça hakim. Size yardımcı olur diye düşünüyorum.
Koray,sana ne kadar teşekkür etsem azdır. Benim için önemli,çünkü ileriye dönük yerleşme gibi durum çıkabilir,ben kız arkadaştan orada ”istanbul” isminde restoran adı duydum,acaba o mu? ;) Dediklerini harfiyen yerine getireceğim. Ama benim galiba istanbul’da biraz daha uzayacak işlerim çıktı, o yüzden öyle ya da böyle bir şekilde o tarih yaklaşacak. Küçük çapta da olsa kendime bir yer açmak istiyorum. O kişilye temasa geçmekte heyecan verici olacak sayende :)
İstanbul isminde Lima kentinde bir restoran, Arequipa’da ise bir cafe var.