Yazıya başlamadan önce bloğu takip eden herkesin beni affetmesini istiyorum. Arequipa ile ilgili bir sürü güzel fotoğraf çekmiştim ama hiç birini bloğa koyamayacağım. Arequipa’da çektiğim fotoğrafları bilgisayara aktardım sanıp bir güzel silince elimde ne yazık ki Arequipa ile ilgili hiç bir malzeme kalmadı. Bundan sonra içindeki bilgileri yedeklediğimden emin olmadan hafıza kartı silmemeye dikkat edeceğim. Elimde kalan üç beş fotoğraf ile size kısaca Arequipa’yı tanıtmaya çalışayım.
Arequipa 3 sönmüş volkan arasına kurulmuş güzel bir Peru kenti. Bu 3 volkan dışında kentin çevresinde 80 volkan daha varmış. Kent volkanlarla çevrili olmanın nimetlerinden fazlası ile yararlanmış. Özellikle kent merkezinde neredeyse bütün binalar volkanik taşlar ile inşa edilmiş. Perulular doğada hazır buldukları volkanik taşları oya gibi işlemişler. Gerçekten de çok güzel binalar var. Peru’nun Lima’dan sonra ikinci büyük şehri Arequipa, yoğun bir sanayileşmeye sahip olduğu için kent genelinin güzel olduğunu söylemek elbette mümkün değil. Ancak kent merkezinin tarihi dokusunu ellerinden geldiğince korumaya çalışmışlar. Kent merkezinde eski taş binalar arasında dolaşmak gerçekten de çok zevkli. Revaklı taş binaların çevrelediği ana meydanda devasa Arequipa Katedrali yükseliyor.
Ana meydanın etrafındaki sokaklar ise alışveriş merkezleri, lüks dükkanlar ve pasajlar ile dolu. Bizim istiklal caddesini andıran sokaklarda günün her saati binlerce insan oluyor. Puno’daki gibi burada da özellikle elektronik üzerine yoğunlaşan bir çılgınlık dikkatimi çekti. Her köşe başında devasa elektronik eşya satan dükkanlar var. Gıda, hediyelik eşya ve elektronik malzeme fiyatları Bolivya’ya göre el yakıyor. Bolivya’ya göre tek ucuz olan şey tekstil sektörü. Bolivya’da 70 dolar civarında satılan pantalonları burada 20 dolara almanız mümkün. Ama tekstil dışında her şey gerçekten de çok pahalı. Sanırım ben Paraguay ve Bolivya’da ucuz yaşamaya fazlası ile alıştım.
sokaklarda gezerken türk restoranlarına da rastlamak mümkün. konuyla ilgili yazı http://www.yarbanabiryolculuk.com/2012/05/peru-arequipada-bir-turk-restorani/
Bağışçılara hediye alırım diye hediyelik eşya satılan dükkanlara gireyim dedim. Alınacak gibi değil. Bolivya’da 1 dolara satılan ürün burada en az 4 dolara satılıyor. Hem fiyatlar pahalı olduğu için hem de yanımda çok az para kaldığı için bağışçılarıma hediyelik eşya alışverişini de mecbur daha ileri bir tarihe ertemek zorunda kaldım.
Kent çevresindeki en önemli turistik faaliyet Colca kanyonuna yapılan turlar. Kent merkezinde neredeyse bütün sokaklarda bu turu satan insanlar etrafınızı sarıp size tur satmaya çalışıyorlar. colca vadisine gitmeseniz bile eğer Peru’ya güneyden girdiyseniz ya da Bolivya’dan giriş yapıp Puno’daysanız sırf Kolonyal şehir merkezi bile Arequipa’ya gelmeniz için iyi bir neden. Volkanik taştan yapılmış eski otellerde kalıp, kentin tarihi sokaklarında turlar atmak gerçekten de çok dinlendirici.
Önceki yazı
Güney Amerika’da güzel yemekler de varmış
Sonraki yazı
Nazca’daki gizemli çizgiler
3 Responses to Arequipa
Volkanik arazide güzel üzüm yetişir. O üzümden de güzel şarap olur. Burda şarap üretimi var mıymış?
@Vinifera: Buranın değil de Tacna isimli şehrin şarabını çok övüyorlar. Peru’nun yeme içme başkenti Tacna’dır diyor buranın yerlileri.
şu fotoğraf olayına çok üzüldüm ya. yani elbette elinden bir şey gelmez ama insan onca fotoğrafın bir anda gitmesine üzülüyor. neyse bu kadarı bile yetti bize. yolun açık olsun..