Lima

Nazca’da, uzaylılar dünyaya geldi mi acaba sorusunu yerinde inceledikten sonra Peru’nun başkenti Lima’ya doğru yola çıktım. Lima gerçekten de büyük ve gelişmiş bir şehir. İnsan Bolivya ve Peru kırsalını gezdikten sonra böyle büyük bir şehir ile karşılaşınca küçük çaplı bir şok geçiriyor. Lima kenti Peru genelinden o kadar farklı ki insan ister istemez Lima’yı, antik dönem Grek şehir devletlerine benzetiyor, bütün Peru ise bu şehir devletinin kolonisi adeta. Peru’nun bütün zenginlikleri bu şehre akıtılmış.

Bütün büyük kentler gibi Lima’nın etrafını da bir gerdanlık gibi fakir mahalleler sarıyor. Varoşlar dışında kent pırıl pırıl. Sanki bir Güney Amerika kentinde değil de bir Avrupa kentinde dolaşıyor gibi hissediyorsunuz. Yerlerde ne çöp ne de sigara izmariti var, kaldırım kenarlarından sızan idrar nehirleri ile de karşılaşmıyorsunuz. Kentin batısındaki Pasifik kıyısını parklar ile çok güzel düzenlemişler. Kıyı boyunca lüks alışveriş merkezleri, restoranlar ve parklar var. Fiyatlar biraz el yakıyor ama manzara çok güzel. Lima’da dikkatimi çeken bir diğer şey ise adım başı karşıma çıkan büyük kumarhaneler oldu. Genel olarak bütün Güney Amerika’da insanlar kumar oynamayı seviyor.  Bir çok ülkede ve şehirde, kenar mahallelerde bile küçük kumar dükkanları ile karşılaşabiliyorsunuz ama Lima’da gerçekten çok büyük kumarhaneler var. Şu ana kadar gezdiğim şehirlerde bu kadaar çok kumarhaneyi ve bu kadar büyüklerini görmemiştim.

Bolivya ve Peru biliyorsunuz yerli nüfusun en yoğun olduğu Güney Amerika ülkeleri. Ancak Peru’da etnik çeşitlilik Bolivya’ya göre daha fazla. Yerliler yine çoğunlukta ama beyazlar, melezler ve siyahlar da karşımıza çıkıyor. Özellikle Lima’da siyahlar ile sıkça karşılaşıyorsunuz. Siyahların çoğunlukla hizmet sektöründe çalışmaları dikkatimi çekti. Varsıl siyah ile karşılaşmadım. Çoğunlukla garsonluk, kapıcılık gibi işler yapıyordu gördüğüm siyahlar. Kapıcılık demişken, burada neredeyse bütün apartmanlarda resepsiyon bölümü var ki bu sadece çok lüks apartmanlar için geçerli değil.

Lima’da önce bir hostelde sonra ise Couchsurfing ile bulduğum bir evde kaldım. Couchsurfing ile kalacak yer bulmasaydım gerçekten zor duruma düşecektim. Nazca turu cebimdeki son parayı da tükettiği için Lima’ya vardığımda 5 kuruşsuzdum.  Hosteller de malum burada biraz pahalı. Sırf hostel ücretini ödeyecek param olduğu için bir kaç gün hostel mutfağından beslendim. Şimdi hostellerde ortak kullanılan bir mutfak var. Mutfakta yemek pişirmek için malzeme alıyorsunuz ya hosteli terkederken bu malzemelerin çoğunu taşımak zor olacağı için hostelde bırakıyorsunuz. Yeni gelen turistler bu bırakılan malzemeleri kullanabiliyorlar. Şansıma hostel mutfağında biraz safran, soya sosu ve pirinç buldum. Bir kaç gün bu fakir aşı ile beslendim.

Fakir yemeği

Fakir yemeği

Sonra Couchsurfing ile bulduğum eve geçince barınma masrafından kurtulduğum için biraz rahatladım. Evin sahibi Don Amerika Birleşik Devletleri vatandaşı. Yılın 6 ayını ABD’de 6 ayını ise Lima’da geçiriyormuş. Kentin zengin mahallesi Miraflores’te kendine bir ev tutmuş. Bir yatak odası ve bir oturma odasından oluşan kibrit kutusu kadar bir evi vardı. Bu küçücük ev için 600 dolar kira veriyormuş. Oturma odasında koltukların arkasına couchsurferlar için bir yatak atmış ben orada yattım.  Don şehri tanıtmak ve gezdirmek için resmen çırpındı. Güzel yürüyüşler yaptık Don ile. Ben de onun misafirperverliği karşısında boş durmayıp bir güzel Musakka yapıp yedirdim.

Couchsurfing'ten bulduğum ev

Couchsurfing'ten bulduğum ev

Minyatür mutfak

Minyatür mutfak

Biliyorsunuz Paraguay’da sel felaketi sırasında pasaportum ıslanmıştı. Belki Lima’da pasaportumu değiştirebilirim diye Lima’daki Türk Büyükelçiliğine gittim. Büyükelçilik binası Lima’nın lüks semtlerinden biri olan San İsidro’da Golf sahasının hemen yakınında oldukça güzel bir bina. Büyükelçilik personeli beni  çok sıcakkanlı karşıladı. Bana mis gibi kokan demleme çay ikram ettiler. Pasaport değişimi konusunda konuştuk, bana pasaport değiştirme işleminin en erken 20 gün içerisinde tamamlanacağını söylediler. Peru vizem toplam 30 gün olduğu ve bu 30 günün 20 gününü doldurduğum için pasaportumu Kolombiya’da değiştirmeye karar verdim.

Miraflores

Miraflores

Çok güzel parklar var

Çok güzel parklar var

Miraflores'ten

Miraflores'ten

Okyanus kıyısında çok güzel restoranlar var

Okyanus kıyısında çok güzel restoranlar var

Miraflores'ten okyanus manzaralı evler

Miraflores'ten okyanus manzaralı evler

Tarihi meydandan

Tarihi meydandan

Tarihi meydandan

Tarihi meydandan

Tarihi meydandan

Tarihi meydandan

Tarihi meydandan

Tarihi meydandan

Hükümet binası

Hükümet binası

Tarihi Meydandan

Tarihi Meydandan

Lima’dan sonra artık iyice anladım ki büyük şehirler bana göre değil. Bir yerden bir yere gitmesi, toplu ulaşım hep dert. Bundan sonra bir ucundan bir ucuna yürüyerek 20 dakikada ulaşılabilen küçük kasabalardan şaşmamak lazım.

 

2 Responses to Lima

  1. dml

    koray kıskandım senı :))

  2. hakan

    güzel bir yazı olmuş, insanın gidip gezesi geliyor. Yolun açık, paran bol olsun:) [ki bizde daha bol yazı okuyup, daha çok resim görelim]

Bir cevap yazın