Copacabana’da iyice gezdikten sonra uzun zamandır sabırsızlıkla beklediğim Peru’ya geçiş için kendime otobüs bileti aldım. Copacabana’dan cusco ya da Puno için otobüs bulmak mümkün. Oldukça lüks sayılabilecek iki katlı otobüsler çalışıyor Peru istikametine doğru. 30 Bolivianos yani yaklaşık 7 liraya otobüs biletimi aldıktan sonra bakalım sınırda ne gibi sorunlar yaşayacağım diye düşünmeye başladım. Zira Bolivya devletinin bana Bolivya’da gezmem için verdiği süreyi 6 gün aşmıştım.
Copacabana’dan yaklaşık 20 dakika ileride Bolivya-Peru sınırı uzanıyor. 20 dakika sonra sınır kapısına vardığımda hiç bir sorun yaşamadım. Bolivyalı sınır görevlisi, Bolivya’da fazladan kaldığım her gün için 20 Bolivianos yani yaklaşık 3 dolar ödemem gerektiğini söyledi ve gerekli formları doldurdu. 6 gün için toplam 120 Bolivianos ödeyip formu aldım. Görevli Bolivya’ya tekrar geldiğimde sorun yaşamamam için ceza makbuzunu kesinlikle atmamam gerektiğini söyledi. Aynı şekilde Peru sınırında da hiç bir sorun yaşamadan Peru’ya girişimi yaptım. 3 saatlik bir yolculuktan sonra Puno’ya vardım.
Puno Titicaca gölü kenarında bir Peru kenti. Copacabana’nın aksine hayli büyük bir şehir. yaklaşık 100 bin civarında nüfusa sahip olan şehir, gece yolculuğu yaptığım için Titicaca gölünün kenarında gerdanlık gibi parlıyordu, insan ister istemez heyecanlanıyor. Ama gündüz olup da şehrin copacabana ve El Alto’dan pek farklı olmayan mimarisini görünce o heyecan geldiği gibi gidiyor. Puno göl kenarında olmasına rağmen resmen sert bir karasal iklim var. Gündüzleri bayıltıcı bir sıcak hakimken geceleri yatağın içerisinde üzerinizde 3 battaniye ile donuyorsunuz. Puno’nun en güzel yanlarından biri olan ve artık Peru’ya geldiğimizin kanıtı olan Ceviche satıcıları ise tüm olumsuzlukları unutturuyor. Ceviche bir tür çiğ balık yemeği, balığı limon asitine yatırıp yapıyorlar. O kadar lezzetli ki. Daha sonra sırf ceviche ile ilgili bir yazı yazacağım.
Puno’da terminalde indiğinizde çevrenizi birden, ellerinde otel tanıtım broşürleri olan otelciler sarıyor. Bu otelcilerden biriyle anlaşmak en akıllıcası, çünkü rekabet yoğun olduğu için akla hayale gelmeyecek indirimler yapıyor hatta terminalden, otele taksi parasını da onlar ödüyorlar. Normal fiyatı 40-50 lira olan otellerde 8-10 liraya konaklamak mümkün. Puno’ya gelirseniz en azından ilk gece otel arama derdinden kurtulmak için bu yöntemi deneyin, ertesi sabah kalktığınızda kendinize daha ucuz otel ararsınız.
Puno Titicaca kenarında yer aldığı için bir liman kenti, eskiden ticari olarak gerçekten canlı bir şehir olduğunu sokak aralarında karşınıza çıkan görkemli binalardan ve limandaki eski büyük gemilerden anlıyorsunuz. Puno’daki bizim için bir diğer yenilik ise Bolivya’nın Amazon sınırında sıkça rastladığımız Motorsiklet ve bisiklet taksicilerin burada yeniden karşımıza çıkması. Normal taksiler şehir içi ortalama 3 soles alırken motorsiklet taksiler 2, bisiklet taksiler ise 1 ya da 1,5 soles alıyorlar. 1 dolar yaklaşık 2,7 soles diye de belirteyim de daha rahat karşılaştırın.
Puno’da diğer Güney Amerika şehirleri gibi büyükçe bir meydana sahip ve yine diğer şehirler gibi burada da büyük bir kilise var. Zaten bu meydanın çevresi dışında da şehir içinde turistik bir alan yok. meydanın yan tarafındaki sokaklar restorant, cafe, bar ve oteller ile dolu. Fiyatlar ise Bolivya’ya göre gözle görülür derecede artıyor Peru’ya geçince. Ancak yine de türkiye kadar pahalı değil. Puno’da dikkatimi çeken bir diğer şey ise Elektronik müptelalığı. Lokanta, cafe’den çok büyük elektronik mağazaları var. Fiyatlar yine Bolivya’ya göre fazlası ile pahalı. Mesela bilgisayarlar Bolivya’ya göre 200-300 dolar daha pahalı. Bu arada tam Plaza Principal’de dolaşırken şansıma bir klip çekimine denk geldim. sizin için biraz fotoğraf çektim.
Bolivya-Peru sınırında yer alan Puno gezginler için Cusco ya da Arequipa’ya geçmelerini sağlayan bir geçiş noktası. Kentte iki önemli turistik faaliyet var. Birincisi Titicaca gölü üzerindeki sazdan adalara yapılan tur. Diğeri ise Puno-Cusco arasındaki turistik tur. Bazı uyanık otobüs firmaları Puno- cusco arasındaki yol üzerindeki hatta tur yapıp çuvalla para kazanıyorlar. Puno cusco arasındaki tapınak ve kiliselerde rehber eşliğinde gezilerek yapılan bu turların fiyatı 30-40 dolar arası.
Yarından itibaren hem Puno’nun sazdan adalarını hem de Puno cusco turunu ayrıntıları ile anlatacağım.
Önceki yazı
La Paz’dan ayrılış ve Copacabana
Sonraki yazı
Uros; Puno’nun sazdan yapılmış adaları.
2 Responses to Puno’ya geçiş
Yarın anlatma ya bugün anlat.
Arkası Yarın :)